jueves, 30 de noviembre de 2017

Fotografia digital a la Web 2.0

Bon dia a tots!

- Què hem fet i què hem aprés?
Hui a classe el professor ens ha explicat la pròxima pràctica que hem de fer de forma individual sobre la fotografia digital a la Web 2.0. Aquesta pràctica consisteix en fer diverses activitats:
  • La primera activitat és fer una fotografia i editar-la amb la intenció de trasmetre un missatge d'esperança per al nou any. Això el farem amb l'aplicació de Aviary
Resultado de imagen de aviary web
Font: https://goo.gl/c34VeZ
  • La segona activitat es tracta de crear una tarjeta nadalenca per als nostres companys mitjançant l'aplicació Canva
Resultado de imagen de canva
Font: https://goo.gl/sMo3uf
  • Després hem d'escriure una paraula que expresse el signficat del Nadal per a tú. Tot aço amb l'aplicació Spell with flickr
Resultado de imagen de Spell with flickr
Font: https://goo.gl/UcUQoG
  • En la següent activitat, hem de crear un mosaic de lletres i un marc per a fotos relacionats amb el Nadal. Per al mosaic de lletres utilitzarem l'aplicació Nube de Palabras i per al marc de fotos utilitzar ImageChef
Resultado de imagen de nube de palabras web
Font: https://goo.gl/rgUovU
  • Després en la activitat 5, crearem un conte nadalenc (mínim 10 pàgines) per transmetre algun valor als xiquets i xiquetes d’infantil. Per a crear el conte utilitzar Storybird
Resultado de imagen de Storybird
Font: https://goo.gl/vppqEn
  • En la activitat 6; hem de fer una entrada en el blog per a cadascuna de les aplicacions web utilitzades i explicar breument el que s’ha fet. Cal indicar l’aplicació utilitzada, l'enllaç a ella i inserir els objectes d’aprenentatge creats.
  • I per últim, hem de fer una entrada al blog amb el títol “Nadal i Web 2.0”, descrivint una activitat de disseny propi a realitzar a l'aula d’infantil amb alguna o algunes de les aplicacions/imatges creades. Cal indicar els objectius, el nivell educatiu i l’enunciat de l’activitat.
- Per a saber més:
A continuació us deixaré uns vídeos de com fer una tarjeta de presentació amb Canva:

Font: Licencia de YouTube estándar

martes, 28 de noviembre de 2017

La incoporació als escenaris educatius de les PDi

Bona vesprada a tots
- Què hem fet i què hem aprés?

Font: https://goo.gl/VNYzXo
Hui a classe hem presentat mi grup i jo el tema 13 del nostre temari de classe, que s'anomena "La incorporació als escenaris educatius de les PDI" on hem tratat el important paper que té les pissarres digitals educatives en les nostres aules. En aquesta presentació hem tratat els següents punts:
  • En primer lloc, hem fet una breu introducció parlant sobre la pissarra tradicional i els principis de la PDI i de com es van a convertir en la primera i la segona eina de l'ensenyaça revolucionaria. Després hem explicat les diferències de la pissarra digital i la pissarra digital interactiva, dels avantatges i inconvenients, i del funcionament de les PDI per a poder diferenciar els distints tipus de PDI que podem tribar, com són la de membrana resistent, les electromagnètiques i les ultrasons-infrarojes. 
Resultado de imagen de pizarra digital interactiva
Font: https://goo.gl/JP3Csh
  • Després altra de nosaltres ha explicat les innovacions en els processos de E-A amb la inclusió de les PDI al aula, diferenciant alguns tipus d'aprenentatge com són un més actiu i participatiu, un prolongat en el temps, i un lúdic i visual. A més dins d'aquest punt podem trobar canvis en la forma d'ensenyar dels mestres (analitzar, investigar i integrar) i canvis en la forma d'aprendre dels alumnes. També ha parlat dels principis didàctics de l'ús de la PD destacant l'oració de "Ensenyar als alumnes" on parlem de agents de mediació. 
Resultado de imagen de pizarra digital interactiva en infantil
Font: https://goo.gl/knr2em
  • També hem presentat varies activitats que podem fer amb la PDI i algunes pàgines que podem utilitzar com a recursos per a treballar amb ella. Aquestes són "Educalandia", "La pizarrita" i "Algaida". 
  • Altra de les meues companyes ha explicat l'implicació dels alumnes mitjançant l'explicació de les teories de l'aprenentatge. Després ha parlat dels tipus de motivació, la assitència a classe i com podem integrar la PDI per als xiquets i xiquetes amb qualsevol discapacitat. 
Resultado de imagen de pizarra digital interactiva con niños con alguna dificultad
Font: https://goo.gl/MZKQQ4
  • I per últim, hem explicat el repàs i retenció, és a dir, l'ús de la PDI com a suport en el repàs i la retenció. També ha parlat sobre lo important que és la formació del mestre sobre aquesta eina i de les noves formes d'avaluar a través de la PDI.
- Per a saber més
  • I també alguns vídeos que hem posat en la nostra presentació: 

Font: Licencia de YouTube estándar

Font: Licencia de YouTube estándar

jueves, 23 de noviembre de 2017

El vídeo en l'ensenyança i l'educació

Bona vesprada a tots

- Què hem fet i què hem après?
Hui altres de les nostres companyes han presentat el tema 12 del nostre temari, aquest s'anomena "El vídeo en l'ensenyança i l'educació". Han parlat específicament i com el seu propi nom indica sobre la funció que té i ha tingut el vídeo en la educació i l'ensenyança.
  • En primer lloc, han començat parlant d'una breu introducció sobre el vídeo com que és un dels recursos didàctics més utilitzat per els professors i que té moltes possibilitats didàctiques. Després ens han presentat la evolució i integració del vídeo en l'ensenyança des de els primers reproductors-gravadors de vídeo al començament dels anys 80 fins a la explicació de que podem fer la nostra elaboració d'una producció pròpia en l'actualitat.
  • A continuació ens han introduit les diferents funcions que tenen els vídeos segons l'autor Joan Ferrés (1988). Aquestes funcions són les següentes:
    • Funció informativa: on serveix d'instrument per a presentar coneixements relacionats amb la temàtica que volem transmetre al nostre alumnat. Ací es diferèncien dos tipus: els dissenyats per a utilitzar-los en un procés de formació i els dissenyats per al públic en general.
    • Funció motivadora: on serveix per a captar i mantindre el interés del nostre alumnat.
    • Funció expressiva: on serveix per a estimular i potenciar la expressió del nostre alumnat.
    • Funció avaluadora: on servirà per a avaluar algunes conductes, actituts o destreses dels alumnes captats per la càmera.
    • Funció metalingüística: on serveix per a facilitar l'aprenentatge d'aquesta forma d'expressió.
    • Funció investigadora: serveix per a realitzar treballs d'investigació.
    • Funció lúdica: l'interés es centra en el joc i ací el vídeo és el joc. 
  • A més han diferènciat diferents tipus de vídeos com per exemple vídeos d'empresa, de producte o servei, d'actes, didàctic o testimonial. i també han diferenciat una selecció de vídeos per a l'ús didàctic com poden ser a qui va dirigit, quan s'utilitzarà, què es preten, com ho utilitzarem, etc. I ens han mostrat distintes pàgines web on podem veure vídeos educatius com "El idioma de la Web", "La Eduteca", "Rejuega" o "RePelisPlus". 
  • Per acabar han parlat sobre alguns avantatges i inconvenients del vídeo en l'ensenyança i una reflexió final. 
- Per a saber més
Ací us deixe un exemple d'un vídeo creat per la Eduteca on podem veure com han fet un vídeo amb funció educativa del cos humà

Font: Licencia de YouTube estándar

martes, 21 de noviembre de 2017

Mobile learning i les aplicacions mòbils en l'educació

Bon dia a tots i a totes

- Què hem fet i què hem aprés?
Hui algunes de les nostres companyes han presentat el tema 11 del nostre temari, aquest s'anomena "Mobile learning i les aplicacions mòbils en l'educació". Aquest tema ha tratat sobre l'ensenyament M-Learning i les aplicacions que podem utilitzar a la nostra classe d'educació infantil.
  • En primer lloc, ens han parlat sobre una introducció on explicaven un poc l'evolució del telèfon mòbil, seguit de l'explicació del naixement del telèfon intel·ligent com va ser el iPhone 3G. A més en aquest apartat han destacat les característiques que té com són la importància del disseny, si més tàctil i la importància de la plataforma. 
Font: https://goo.gl/jWC8AE
  • Un concepte molt important que han explicat en aquesta presentació és el M-Learning. Les nostres companyes han donat vàries definicions de que pot ser el M-Learning però han donat una més completa que les altres segons la Viquipèdia. Aquesta el denomina com "un aprenentatge electrònic mòbil a una metodología d'ensenyament i aprenentatge valent-se de l'ús de xicotets i maniobres dispositius mòbils, com ara els telèfons mòbils, agendes electrònics, tablets, PC, Pocket PC, iPods i tot dispositiu de mà que tinga alguna forma de connectivitat sense fils". A més ens han donat algunes característiques sobre aquest tipus d'aprenentatge i alguns avantatges i inconvenients al mateix temps. 
Font: https://goo.gl/AgZSGx
Font: https://goo.gl/R29WfR
  • Després ens han mostrat que són les aplicacions mòbils segons la Comisión Federal de Comercio (2011), algunes de les seues característiques com per exemple que funcionen en els telèfons intel·ligents o que tenim conexió a Internet en qualsevol lloc i moment. I també ens hem vist diferents exemples d'aplicacions educatives com és Loopimal o Endless Spanish.
Font: Licencia de YouTube estándar

Font: Licencia de YouTube estándar
  • A més ens han mostrat com podem triar una aplicació segons la utilització, el disseny i si són obertes; i també ens han mostrat vàrios programes per a crear Apps com són GameSalad o Mit App Inventor
Font: https://goo.gl/73PNZt

Font: https://goo.gl/cjFdiz
  • I per últim, ens han donat alguns principis com són espai, temps, edats, disciplines i agents, i algunes experiències d'utilització del mòbil a l'aula.
Font: Licencia de YouTube estándar

Font: Licencia de YouTube estándar

- Per a saber més
Ací us deixe altres videos on per exemple ens explicaran com podem crear una aplicació amb els programes de GameSalad i Mit App Inventor:

Font: Licencia de YouTube estándar


Font: Licencia de YouTube estándar

jueves, 16 de noviembre de 2017

Utilització educativa del so. Els podcast, la música i la ràdio

Bona vesprada a tots

- Què hem fet i què hem aprés?
Hui han presentat el tema 10 que s'anomena "L'utilització educativa del so. Els podcast, la música i la ràdio. En aquest tema ens han parlat sobre mecanismes i recursos que podem utilitzar a classe per a poder reproduir música o escoltar-la de una manera més fàcil.
  • En primer lloc, ens han donat una introducció on han parlat de les TIC i de com afavoreixen l'ensenyança-aprenentatge. Després han començan parlant dels antecedents on s'han dut diverses investigacions de alguns autors parlant de limplicació de les TIC en l'educació. 
  • Altre concepte molt important és el podcast donant-nos la seua definició, el podcasting (tota la tecnologíia relacionada amb la producció i realització de programes de ràdio utilitzant els ordinadors i internet), els dos tipus de podcast que hi ha (el podcast d'audio i el de vídeo), els avantatges i desavantatges d'aquestos i les aplicaions que podem usar per a poder escoltar les podcast com son Audacity, SoundCloud i Listen2myRadio.
  • Després ens han donat alguns tipus de recursos com són los dictàfons (dispositiu de grabació de so usat normalment per a gravar un discurs que més tard ha de reproduir-se), la ràdio, el micròfon, els intruments musicals, els telèfons i els iPods. 
Resultado de imagen de dictáfono
Font: https://goo.gl/mkGH3X
  • A més altre punt important d'aquest tema és la iniciativa i la experiència d'ús deñ podcast en l'ensenyança on estan inclosos els conceptes de possibilitats educatives, les avantatges, els inconvenients, els podcast educatius i un cas real d'una xiqueta anomenada Marta. Altra company ha explicat el procés de com fer una podcast: 1º Gravar el contingut, 2º Traduir el contingut i 3º Pujar l'arxiu. Alguns dels programes que podem per a crear aquestos són VLC Media Player, iTunes, Windows Media Player o Spotify. 
  • I per a acabar han explicat com podem introduir la música a l'aula com per exemple mitjançant cançons, jocs musicals, audicions, etc. 
Per últim, el professor ens ha explicat com editar i crear un vídeo en el programa de Movie Maker.

- Per a saber més:
Ací us deixe dis videos que pense que us ajudaria a comprendre millor el que hem dit:
  • Un vídeo on ens expliquen bé com fer el nostre video en el programa Movie Maker
Font: Licencia de YouTube estándar
  • Un video on veiem com podem crear un podcast amb el programa de Audacity:
Font: Licencia Atribución de Creative Commons

martes, 14 de noviembre de 2017

La competència digital de l'aulmnat d'Educació infantil

Bon dia a tots

- Què hem fet i què hem aprés?
Hui altres companyes nostres han presentat el tema 9 de la nostra assignatura, aquest s'anomena "La competència digital de l'alumnat d'Educació Infantil. En aquesta presentació han tractat les habilitats que tenen els nostres alumnes de avui i de com poden aprendre aquesta competència:
  • Primerament, ens han donat una breu introducció a les TIC de com  en la societat del nostre segle l'educació ha tingut un canvi de processos d'aprenentatge i una remodelació als processos d'ensenyament-aprenentatge. També ens han parlat en aquest apartat sobre els avantatges i els inconvenients de les TIC a l'àmbit educatiu com per exemple un avantatge seria la superació de barreres espacio-temporals, al igual que en els incovenients que es divideixen en recursos econòmics, recursos didàctics i problemes web. 
Font: https://goo.gl/SP6ET9
  • Un concepte al que li han donat molta importància ha sigut a les habilitats del segle XXI i d'aquest han donat una definició com és de qie són aquelles conpetències necessaries perquè els joves siguen treballant, efectius i ciutadants de la societat del coneixement del s. XXI. A més han parlat de les dimensions segons l'OCDE (informació, comunicació i impacte ètic o social), les competències pròpies de la educació (el pensament crític, la col·laboració, la comunicació i la creativiat e innovació), i algunes propostes i tractats que han fet alguns països com Noruega, Irlanda, Austria i Mèxic. 
  • Després han parlat de l'aprenentatge permanent, de la seua definició segons la COM, dels contextos establets per a aquest tipus d'aprenentatge (educació a casa, d'adults, contínua, treball de coneixement i entorns personals) i de la competència digital en aquest. 
  • Altre concepte molt important ha sigut la generació NET on els estudiants del s. XXI amb flexibilitat i creativitat provoca que la competència digital ixca del procés educatiu. Després han parlat de la definició deinf competència digital seogns alguns autors, de les habilitats que es desenvolupen en Educació Infantil, de l'alfabetització digital i de la motivació. I per acabar la presentació han explicat l'Internet i les eines 2.0 i els recursos que podem utilitzar a classe com són els programes Matematics (per aprendre matemàtiques) o Pixton (per a crear còmics i vinyetes).

Font: https://goo.gl/GFyBGx
Després el professor ha explicat que hem de fer en la pràctica 4 la qual consisteix en crear un vídeo amb una narració digital de un missatge. Per això, ens fiquem a Enllaços en el Drive y després en el primer dels enllaços que ens saldrà un pdf on ens expliquen com es la plantilla del nostre vídeo i de com hem de fer-ho. Es divideix en dues part:
  1. Tasca: de que va a tractar el nostre vídeo
  2. Procés: on hem de fer un guió tècnic del vídeo i del procés que hem d'adjuntar amb el enllaç del vídeo. Aquest es divideix en: tipus de plano, la transició (si la imatge es per corte o per fundit) i la durada de cada recurs que posem com per exemple la imatge que dura etc. 
A més tots els recursos han de estar lliures de drets i ha que durar mínim 3 minuts.

- Per a saber més:
Ací us deixe un vídeo que ens han posat durant la presentació per a entendre millor el tema:
  • En aquest ens expliquen qué són les habilitats digitals del segle XXI:
Font: Licencia YouTube estándar


jueves, 9 de noviembre de 2017

La imatge fixa en l'ensenyança: L'utilització educativa dels pòsters, fotonovel·les i murals multimèdia

Bon dia a tots i a totes

- Què hem fet i après?
Hui altres de les nostres companyes han fet la presentació del tema 8 del nostre treball. Aquest tema s'anomena "La imatge fixa en l'ensenyança: L'utilització educativa dels pòsters, fotonovel·les i murals multimèdia". En aquest treball es parlarà dels següents:
  • Ens han introduït el tema amb l'explicació de que l'imatge està molt present en el nostre dia a dia. Després han parlat dels canvis que s'han produït en l'educació gràcies a les TIC on s'inclou la imatge fix, del significat que té l'imatge fixa i que és un recurs que té una evolució constant.
  • A continuació han tratat el significat de l'alfabetització visual segons alguns autors com són Hortin (1981), Ben Goldstein (2013) i J. Flory (1978). Alguns dels avantatges que han dit en la seua presentació són desenvolupar l'agudesa visual i la capacitat expresiva, lograr una meta-visió, desenvolupar una major intel·ligència visual... Altre concepte que han parlat ha sigut el Storytelling (narrativa digital) que és una producció creada de forma digital amb la intenció de compartir-la i narra-la. 
  • Després han parlat d'uns recursos de l'imatge fixa que l'han donat molta important com són els murals digitals, les fotonovel·les i els pòsters. 
    • Els murals digitals són pòsters on podem posar textos imatges, vídeos, etc., i está format per un títol, un àrea editable, uns fonts utilitzats i una autoria de l'obra. 
Font: https://goo.gl/SZ8jHC
    • Les fotonovel·les són la unió d'imatges i textos relacionats amb cada una d'elles, ja siga a través de peu de foto, bocadillos o cartells explicatius. Aquestes estan formades per una maqueta, vinyetes i bocadillos (entrepans).
Font: https://goo.gl/nYFdo7
  • També han explicat el procés de com dissenyar, crear i presentar els pòsters, murals i fotonovel·les. Per això han donat alguns exemples de aplicacions per a crear-los com són Linoit, Padlet, Posterazor, Koowall, Murally i Automotivator. I una altra aplicació que ens serveix per a crear alguns més elaborats és Glogster que crea murals i permet gravar amb un micròfon i webcam. 
  • I per a finalitzar han parlat de 'aplicació d'aquestos recursos a l'aula dels pòsters, de les fotonovel·les i murals. 
- Per a saber més
Ací us deixe un vídeo que han posat per a que puguerem veure com es un digital storytelling del llibre de "El pez Arcoiris"
Font: Licencia de YouTube estándar

martes, 7 de noviembre de 2017

La informàtica i els multimèdia: la seua utilització en educació infantil

Bona vesprada a tots i totes

- Què hem fet i què hem après?
Hui a classe hem treballat en parejes la Webquest que esten fent en parelles i també algunes de les nostres companyes ens han explicat i mostrat el tema 7 del nostre temari. Aquest tema s'anomena "La informàtica i els multimèdia: la seua utilització en Educació Infantil". A continuació us deixarè alguns conceptes que han eixit en la presentació de les meues companyes.
  • En primer lloc han fet una introducció sobre el tema que en aquest cas és la utilització que lli donem a la informàtica i el multimèdia en la Educación Infantil. Després han parlat de el disseny i producció de les TIC que tenen una gran relació entre aquestes. Dins del disseny de les TIC trobem varies etapes com són la etapa d'anàlisi de la situció, la d'especificació on secuenciem i seleccionem les diverses activitats; la etapa de documentació que són tots els documents dels components del nostre producte; i la etapa de la guionització on trobem el guió literari. Després dis de la producció trobem aquesta i la postproducció. La primera és la realització per unitats dels seus diferents elements, i la segona és la combinació de les diferents unitats produïdes. A més dins d'aquest punt sobre el disseny i la producció ens trobem com podem avaluar amb diferents tipus d'avaluació i tècniques. 
Resultado de imagen de la informatica en las aulas de educacion infantil
Font: https://goo.gl/Q6xabf
  • Altre aspecte molt important per a nosaltres com a futurs docents és l'incorporació de la informàtica a l'aula ja que ens ajudarà amb els nostres projectes i en l'adquisició dels coneixements que volem inculcar als nostres alumnes. A més com a mestres passem per una sèrie de etapes abans d'utilitzar l'ordinador com a eina d'aprenentatge co són l'entrada, l'adopció, l'adaptació, l'apropiació i la invenció.
 Resultado de imagen de la informatica en las aulas de educacion infantil
Font: https://goo.gl/ZbgziM
  • També han explicat en què consisteix el software multimedia, per què s'utilitza, què són les presentacions multimedia, com han de ser, com es clasifiquen, com podem crear-les, com compartir-les, i les qualitats dels multimèdia educatius. Altre aspecte important ha sigut com s'utilitza el softeware i per això han explicat alguns criteris per a la selecció de material informàtic i dins d'aques trobem aspectes previs, una adecuació tècnica, una adecuació didàctica i una avaluació global. 
Per a terminar la classe hem pogur editar i mostrar al professor com est'a quedant la nostra Webquest. 

- Per a saber més?
Les nostres companyes ens han posat alguns videos per a entendre millor les seues explicacions, ací us deixe dos d'ells:
  • "La multimedia y la educació"
Font: Licencia de YouTube estándar
  • "Actividades con Software Libre en Infantil y 1º de Sahún"
Font: Licencia de YouTube estándar

jueves, 2 de noviembre de 2017

L'organització de les TIC als centres d'educació infantil i primària

Bona vesprada a tots

- Què hem fet i que hem après?
Hui algunes companyes han presentat el tema 6 que s'anomena "L'organització de les TIC als centres d'educació infantil i primària". Aquest tema tractava sobre les TIC i de la seua organització en els centres educatius. Alguns aspectes que han destacat han sigut:
  • En un principi ens han parlat de la societat red que és la societat en la que vivim on es va desenvolupant entorn a les TIC. En la seua base és necessari una adaptació de la societat, altra de la rutina diària, altra de la educació i altra del professorat i alumnat. A més les TIC en la educació ha sigut molt important ja que ha implicat una constant innovació educativa. 
Fuente: https://goo.gl/V3stQF
  • Altre concepte important és el com s'organitza les TIC en la educació. L'administració educativa esmenta una sèrie de fins i intencions per ajudar a planificar i guiar l'acció docent. Ens han destacat varies lleis que han sigut importants en la intregració de les TIC en l'educació com són la LOMCE, la LOE i el Reial Decret 132/2010. A més destaquen competències bàsiques, és a dir, medides organitzatives com és el tractament de la informació digital. I també ens han explicat que dins de la Resolució de la Generalitat Valenciana es diu que el director/a del centre efectuarà la proposta dels coordinador/a de les TIC.
  • Altre aspecte es que alguns aspectes organitzatius a tindre en compte per aquesta introducció de les TIC són:
    • Sistema educatiu
    • Estructura de la institució
    • Context d'ensenyança-aprenentatge
    • Entorn de l'aula
  • A més amb les TIC apareixen nous llocs per a les activitats educatives i la formació de alumnes i professors. També hem de tenir en compte les modalitats bàsiques de la organització dels mitjans com són tallers i racons; centres de recursos; i departaments d'activitats complementàries i extraescolares. 
  • Altre concepte important són els canvis en les organitzacions educatives. A nivell de centre ens produeix un canvi cap a una cultura cooperativa; i en la percepció de les TIC, el professorat perceben les TIC en l'educació des d'una ideología reformista i tecnòcrata. 
Fuente: https://goo.gl/zbYF6g
  • També hem vist que l'ús de les TIC ha suposat alguns canvis metodològics com són classes més actives i participatives, aprenentatge autònom de l'alumnat, i la adquisició de coneiximents a través de treballs d'investigació. 
  • I per últim han proposat i explicat diversos plans com són el Pla TIC (Pla Estratègic de la Generalitat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions), el Pla Intregra-TIC, el Pla Més-TIC i ITACA. I per acabar la presentació ens han mostrat algunes experiències de referència sobre alguns metodes i eines que ens mostren l'avanç de les TIC en l'educació. 
A més el professor després ens ha explicat un poc com crear la nostra propia Webquest. 
  1. Ens fiquem en Google Sites per a crear una versió clàsica.
  2. Desprès ponem l'habilitat de buscar més plantilla per a nostra Webquest si volem
  3. A continuació hem de posar-li un nom i anar editant-la al nostre gust. 
- Per a saber més
Ací us deixe un video que ens han posat les nostres companyes on veiem vàries metodes per a la introducció de les TIC en les aules. 

Fuente: Licencia de YouTube estándar